Hirek

Hasznos tudnivalók IBC tartály tartására, tárolására vonatkozóan

Az IBC tartályok UN jelölésű típusai, veszélyes anyagok tárolására szolgáló tároló eszközök. A veszéles anyagok, melyek különböző veszélyességi kategóriába tartozó folyadékok lehetnek, különösen célszerű, sőt szükségszerű a rendszeres szemrevételezés alapon történő ellenőrzés.
Melyek is ezek a nélkülözhetetlen, figyelembe veendő szempontok?
1. Először is a legfontosabb az IBC ADR szerinti érvényességének az ellenőrzése. Célszerű az újonnan megvásárolt tartályok érvényességi idejét feljegyezni és a lejárati idő előtt legalább 1 hónappal elkezdeni a hosszabbítás procedúrájának elindítását (az IBC tartályok érvényességéről egy későbbi cikkben fogok foglalkozni).
2. Záró fedél tömítése megfelelő-e a szállítandó anyag agresszivitása szerint. A tömítő gyűrű, vagy adott esetben az egész zárófedél cselélendő, a tapasztalatok alapján pl. sósav, salétromsav, ecetsav esetén.
3. Raklap: épségének, stabilitásának ellenőrzése.
4. Fém keret:nincs-e kitört rudazat, komolyabb korrózió, mely a törésveszélyt jelentős mértékben megnövelheti.
5. Külsérelmi nyomok, repedések, behorpadások. Hasznos tanács a tartályok elhelyezésére vonatkozóan, hogy lehetőleg jól megközelíthető, de ne forgalmas helyen tároljuk, egy esetleges, haszongépjárművek általi, kismértékű megnyomódás akár használhatatlanná is teheti őket.
6. Elzáró szelep:tömítés ellenőrzése.Ha a szelep fokozatosan nagyobb erővel zárható el, illetve nyitható ki a szeleptányér duzzadásának következménye, mely savak, lúgok tárolása esetén tapasztalható.Ellenkező esetben, tehát ha a szelep egyre könnyebben nyitható és zárható nagy valószínűséggel a tömítések zsugorodása okozhatja. Ezt a jelenséget többnyire a tömítések zsugorodása eredményezheti. 
7. Bármely tartozék hiánya: sajnos pl. a zárósapkák, zárófedelek elhagyása igen jellemző. Célszerű 5-10 tartály tárolása esetén pótalkatrészek beszerzése és állandó raktárkészleten tartása a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében.
Következő cikkünkben az IBC tartályok töltéséről és ürítéséről fogunk részletes ismertetőt közölni. 

Bövebb információ a termékekről:http://www.alfaplasztik.hu/termekek/IBC-tartalyok-1-50-m3--muanyag-tartalyok/ 

 

 

 

 

 

2017.04.17.

Vissza