Hirek

IBC tartályok megfelelő töltése és ürítése

                                                                           A tartályok töltése:

Töltés előtt győződjön meg a következő 3 dologról:
1. A tartály és tartozékai hibátlan, kifolyásmentes állapotáról: repedésmentesség, szelep működőképessége, az alsó zárósapka megléte és megfeflelősége, a tartály felső részén található zárófedél épsége, főként a tömítőgyűrű tekintetében.
2. Használt tartály esetén, csak az előzetesen tárolt anyaggal azonos anyag tölthető bele: ellenkező esetben víz illetve más vegyi anyag keveredése esetén oly mértékű hő keletkezhet, mely a tartály károsodását, tönkremenetelét vonhatja maga után.
3. Töltés során a vegyi anyag nem ömölhet a külsö szerkezetre: amennyiben ez bekövetkezik a tartály külső részét közbefogó horganyzott acélkeretet korrodálja, másrészt a környezetet is szennyezheti. Ebben az esetben a kiömlő anyagtól függő kárelhárítás elvégzése szükséges (pl. bő vízzel történő lemosás.)

A töltés szakszerű elvégzése:
A tartályba a felső lapon lévő nyíláson keresztül tölthető a tárolandó, szállítandó folyadék. A töltővezetéket megfelelően szükséges rögzíteni a töltőnyílás felett és csepegés mentes elzáró szerkezet alkalmazása célszerű a tartály, illetve a környezet megóvása céljából.

                                                                          A tartályok ürítése:

Nagyon fontos teendő első lépésben, hogy a zárófedelet meglazítani szükséges, mely által a levegő a tartályba juthat és igy nem alakulhat ki vákuum hatás. Ellenkező esetben az ürítés során keletkező vákuum akár a tartály teljes összeroppanását iseredményezheti.
Az ürítés három módja:
1.
A záró fedélen keresztül történő önfelszívó szivattyúval való kivételezés a köztes gyári tárolótartályba, vagy technológiai rendszerbe
2. Záró szelephez megfelelő, lehetőség szerint a tartály gyártója által biztosított tömlőcsatlakozóval - vegyszerálló tömlővel - szivattyúval.
3. A szelepre szerelt kifolyóív használatáva, szabad kifolyással.


                                                                          Gyakran ismételt kérdések

Mely eszközökkel biztosíthatom a veszélyes anyag esetleges kiömlésénél azt, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzak?
1. Megfelelő kármentő tálca, medence, edényzet biztosításával. A töltést és ürítést nem végezhetjük ugyanis olyan helyen, ahol a kifolyó anyag csatornába élővízbe juthat!
2. Pótalkatrészek folyamatos készleten tartása, különös tekintettel a zárófedelek, záró sapkák és kifolyócsövek beszerzésére. 
3. Megfelelő kárelhárító, semlegesítő anyagok megléte, melyek az esetleges kiömlésnél rögtön használhatóak.
4. Nagy mennyiségű vízvételezés lehetősége.
5. Fontosak továbbá a munkavédelmi eszközök, vészzuhany megléte, szemöblítő palack folyadékkal való biztosítása stb. és általánosan a munkavégzésre vonatkozó technológiai utasítások kialakítása, rendszeres oktatása és ellenőrzése.

Következő cikkünkben az előbb említett kármentő tálcák fontosságáról fogunk írni.

 

 

 

 

2017.10.23.

Vissza